Taloussanomat sen kertoo - älä ota yli 210 000 euroa lainaa! Taloussanomathan on selkeästi samoilla linjoilla kuin minä, kannattaa vain ottaa pikavippiä - ei isoa lainaa Cool.

Itseasiassa artikkeli on mielenkiintoinen. Siinä vertaillaan viiden erituloisen perheen saamia lainasummia eri pankeissa. Keskimäärin keskivertoperheen lainasummat vaihtelivat 210-250 000 euron välillä, sen sijaan "tavallinen duunariperhe" sai tyytyä lähes puolet pienempään summaan. Finannsivalvonnan mukaan nämä lainat eivät ole riski pankeille, mutta asiakkaille kyllä. Matalat korot ovat innostaneet asunnonostajia ottamaan isoja lainoja ja samalla asuntojen hinnat ovat jatkaneet kohoamista. Entäpä kun korot nousevat? Kuinka monen maksukyky säilyy, jos korot alkavatkin lähestyä asuntolainoissa 6 prosenttia?

Siinä sitä pohtimista.

Pohdittavaa on siinäkin ottaako sitä pikalainaakaan. Korot toki ovat aivan eri luokkaa, se tiedetään, mutta niin ovat summat ja maksuajatkin. Silti kannattaa pohtia tarvitseeko sitä pikalainaa ihan varmasti ja ennenkaikkea pystyykö pikalainan maksamaan ajallaan takaisin!